Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Kennismaking plannen
i-figure

E-learning ontwikkelen

E-learning ontwikkelen? Zo breng je structuur aan in een e-learning project

Vaak zien we dat een e-learning project niet vanaf het begin word gestart, maar ergens in het midden. Het is verleidelijk om meteen te beginnen met het bouwen van je e-learning, maar hierdoor loop je het risico om de rode draad te verliezen en het overzicht kwijt te raken. Daarom nemen we je in deze blog mee in de 6 project stappen voor het ontwikkelen van e-learning, zodat je je e-learning binnen de gestelde afspraken en verwachtingen succesvol kunt afronden.

Stap 1: Kick-off

Stap 1 is de kick-off. In deze fase van het project betrek je alle belangrijke rollen zoals de opdrachtgever, inhoudsexpert en als het kan ook de doelgroep bij het project. Samen maak je een blauwdruk van de module: van de leerdoelen tot het in kaart brengen van de doelgroep. Maak daarbij ook goede afspraken over deadlines en verantwoordelijkheden van elke rol. Om het helemaal officieel te maken kun je dit allemaal vastleggen in een projectplan.

Stap 2: Inhoud verzamelen

Vervolgens ga je in stap 2 alle inhoud verzamelen die in de e-learning moet komen: van theorie tot casuïstiek. Dit kan bestaan uit schriftelijke informatie, een meeloopdag met de expert of het afnemen van interviews. Het doel van deze fase is dat je alle informatie verzamelt die aansluit bij de leerdoelen van de module. Klik hier voor tips over hoe je optimaal kunt samenwerken met je inhoudsdeskundigen.

Stap 3: Storyboard schrijven

In stap 3 maak je het storyboard van de module. Hierin beschrijf je per pagina van de e-learning de tekst, type vragen, interacties en zoek en bedenk je de afbeeldingen. Het denkwerk dus als het gaat over hoe en welke inhoud je in de e-learning naar voren wilt laten komen. Op dit storyboard kun je van alle betrokkenen weer feedback vragen zodat je pas de volgende fase in gaat als er overeenstemming is bereikt over de inhoud.

Stap 4: Bouwen van de e-learning

En dan breekt stap 4 aan waarin je de e-learning gaat bouwen in de e-learning ontwikkeltool. Als je in stap 3 een sterk storyboard hebt gemaakt, zul je je e-learning snel tot leven zien komen. Je kunt direct aan de slag met het bouwen, zonder dat je nog diep moet nadenken over hoe je de inhoud het beste kan presenteren. Zorg er in deze fase ook voor dat je feedback verzamelt en doorvoert.

Stap 5: Test, test, test

In stap 5 is het belangrijk om de e-learning functioneel te gaan testen. Bij voorkeur door een groep die nog niet eerder betrokken is geweest bij de ontwikkeling van de e-learning. Laat ze op alle knoppen klikken en ontdekken of de navigatie van de e-learning goed werkt en geen vragen oproept. Maak een handige checklist om hen te begeleiden bij het testen en zo te zorgen dat ze niets over het hoofd zien.

Stap 6: Opleveren van de module

Uiteindelijk kun je in stap 6 de module opleveren. Je plaatst de module bijvoorbeeld in een leermanagementsysteem en zorgt ervoor dat je aanwezig bent wanneer de module voor het eerst live gaat. Regelmatig gaan er aan het begin nog wat kleine dingen mis, waardoor je deze meteen kunt oplossen.

Als je vanaf het begin van je e-learning project deze 6 project stappen zet, zul je zien dat je binnen de gewenste afspraken en deadlines de module kunt opleveren. Wil je meer weten over de 8 meest gemaakte valkuilen tijdens het ontwikkelen van e-learning? Lees dan deze blog.

 

Wil je meer leren over het ontwikkelen van e-learning? Kijk dan eens naar onze training Zelf e-learning ontwikkelen. Besteed je het ontwikkelen van je e-learning liever uit? Dan kunnen wij ook jouw e-learning op maat maken.

Contact

Kom in contact

Of je nu op zoek bent naar specifieke informatie, een demo wilt plannen, of gewoon wilt brainstormen over mogelijke oplossingen. Laat ons weten hoe we jouw e-learning doelen kunnen helpen realiseren.

"*" geeft vereiste velden aan