Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Kennismaking plannen
i-figure

E-learning ontwikkelen

Maak je e-learning breinvriendelijk met de breinprincipes

Wist je dat er 6 praktische breinprincipes zijn die de basis vormen voor sterke en nieuwe verbindingen in je hersenen? Door deze principes toe te passen, kun je een effectievere e-learning ervaring creëren.

In deze blog beschrijven we de breinprincipes en een aantal werkvormen die je kunt inzetten voor je e-learningmodule.

Emotie

Leren en emoties zijn nauw met elkaar verbonden. Emoties spelen een belangrijke rol bij het onthoudingsproces. In een e-learningmodule zijn er diverse manieren om in te spelen op emoties:

  • Gebruik anekdotes door verhalen uit de praktijk in je e-learning te verweven zodat je aansluit bij de ervaringen van de deelnemers.
  • Verwerk actuele onderwerpen om de inhoud relevanter en interessanter te maken.
  • Maak gebruik van een grappige cartoon van een herkenbare situatie, waardoor er even gelachen moet worden.

Een voorbeeld: Stel je voor dat je in een e-learning over klantvriendelijkheid een grappig en herkenbaar verhaal deelt over een situatie met een klant waarin iets misging. Door vervolgens de theorie van de e-learning aan dit verhaal te koppelen, kunnen deelnemers zich beter inleven en de informatie gemakkelijker onthouden.

Focus

Aandacht is een voorwaarde om te onthouden en leren. Het brein beslist in enkele seconden of iets relevant is of niet. We zien wat we willen zien. Daarom is het belangrijk om duidelijk te communiceren wat de doelen en verwachtingen zijn en de focus op de kern te leggen. Dit doe je door:

  • Elke e-learning te beginnen met een beknopt overzicht van wat de deelnemer gaat leren. Je hoeft hier overigens niet de exacte leerdoelen te presenteren. Thema’s en/of de onderwerpen van de module zijn vaak genoeg.
  • Te werken met een tip van een collega. Met deze tips kun je heel bewust een bepaalde focus leggen op onderdelen van de inhoud.

Een voorbeeld: In een e-learning over gespreksvaardigheden kun je voorafgaand aan het tonen van een gespreksvideo de deelnemer een gerichte kijkvraag stellen. Bijvoorbeeld: ‘Let goed op de non-verbale signalen van de cliënt’.

Herhaling

Herhaling is cruciaal voor het leren en het opslaan van nieuwe kennis. Door de boodschap op verschillende momenten en op verschillende manieren te herhalen, wordt deze beter onthouden. Dit kun je doen door:

  • Een oefeningen aan te bieden na de theorie, waardoor de inhoud op een andere manier herhaald wordt.
  • Het stellen van verwerkingsvragen na een animatie of video. Zo zorg je dat de belangrijkst informatie/theorie nog eens herhaald wordt.

Bijvoorbeeld: In een e-learning over veiligheidsprotocollen kun je na het bespreken van elk protocol een interactieve quiz toevoegen om de essentiële punten van het protocol te herhalen en te testen.

Voortbouwen

De opslagtermijn van ons korte termijn geheugen is beperkt. Daarom leren we het beste door patronen te herkennen en werkt het ook goed om de voorkennis te activeren en reflectie te stimuleren. Dit doe je door:

  • Te werken met herkenbare voorbeelden uit de praktijk.
  • Een 0-meting te gebruiken om de bestaande kennis te peilen en daarop voort te bouwen.
  • Een flexibele leerroute aan te bieden in de module. Zo laat je de deelnemers zelf hun leerroute bepalen op basis van hun voorkennis.

Een voorbeeld: Stel je voor dat je in een e-learning over softwareontwikkeling de deelnemers uitdaagt met een interactieve quiz om hun kennis te testen. Op basis van hun antwoorden kun je vervolgens gepersonaliseerde lesinhoud aanbieden die aansluit bij hun individuele behoeften en leerstijl.

Zintuiglijk rijk

Wij leren beter wanneer we verschillende zintuigen tegelijkertijd stimuleren. Maak daarom als het kan gebruik van diverse multimedia in je e-learningmodule. Dit kun je doen door:

  • Het variëren van multimedia, zoals audio, animatie, afbeeldingen en oefeningen, zodat zoveel mogelijk zintuigen aangesproken worden.
  • Het integreren van interactieve elementen, zoals drag-en-drop opdrachten waarbij de deelnemer actief betrokken wordt bij de e-learning.

Een voorbeeld: Stel je voor dat je in een e-learning over de anatomie van het menselijk lichaam, gebruik maakt van boeiende video’s en interactieve animaties om de complexe werking van ons lichaam te verhelderen. Combineer dit met uitdagende quizzen om de kennis van de deelnemers op een interactieve manier te testen.

Creatie

We leren het meest door te doen. Maar liefst 70% van wat we leren, gebeurt door praktische ervaring. Integreer daarom praktijkgerichte oefeningen in je e-learning. Bijvoorbeeld door:

  • Deelnemers fouten te laten maken door trail & error oefeningen in te zetten. Juist van het maken van fouten leer je veel.
  • Het gebruik van praktijkgerichte scenario’s waarin er per situatie een keuze gemaakt moet worden en vervolgens de consequentie van deze keuze ervaren wordt.
  • Het inzetten van oefenvragen en -situaties waardoor je de praktijk naar de e-learning haalt.

Een voorbeeld: Stel je voor dat je in een EHBO e-learning over het verlenen van eerste hulp, deelnemers uitdaagt met realistische scenario’s waarbij snel beslissingen moeten worden genomen over de juiste vervolgstappen in noodsituaties. Je kunt zelfs een tijdsdruk element toevoegen om de spanning te verhogen.

Conclusie breinprincipes

De bovenstaande breinprincipes vormen de basis voor een effectieve e-learning. Door deze principes toe te passen, kun je een leerervaring creëren die niet alleen boeiend is, maar ook daadwerkelijk bijdraagt aan het aanleren van nieuwe kennis en vaardigheden van de deelnemers.

Wil je meer weten over hoe je deze principes kunt toepassen in jouw e-learning? In onze training over zelf e-learning ontwikkelen leer je hoe je deze breinprincipes effectief kunt integreren.

Contact

Kom in contact

Of je nu op zoek bent naar specifieke informatie, een demo wilt plannen, of gewoon wilt brainstormen over mogelijke oplossingen. Laat ons weten hoe we jouw e-learning doelen kunnen helpen realiseren.

"*" geeft vereiste velden aan