E-learning algemeen
E-learning anno 2024. Hoe ziet dit eruit?
In een wereld waarin technologie zich razendsnel ontwikkelt, verandert ook het landschap van e-learning voortdurend.
We praten je graag bij over de ontwikkelingen die we het afgelopen jaar veel hebben gezien en die naar verwachting ook in 2024 relevant blijven.
Gebruiksvriendelijke software
De ontwikkelsoftware om e-learning te ontwikkelen wordt steeds gemakkelijker in gebruik. Je hoeft niet meer heel technisch onderlegd te zijn om snel in e-learning ontwikkelsoftware te kunnen werken en vrij makkelijk en snel een grafisch goed uitziende afbeelding, animatie of foto toe te voegen. We zien dat hierdoor de drempel om zelf e-learning te bouwen ook in 2024 weer steeds lager wordt.
AI toepassingen
Artificiële Intelligentie (AI) helpt bij het bedenken, ontwikkelen en verbeteren van e-learning. Je kan het inzetten voor het generen van bijvoorbeeld teksten, vragen en antwoorden, afbeeldingen en feedback. Veel e-learning ontwikkeltools bevatten tegenwoordig geïntegreerde AI-functionaliteiten waarmee je nog sneller een e-learning kunt maken.
Daarnaast kan het ons helpen bij het personaliseren van leren. AI-gebaseerde leermanagementsystemen verzamelen en analyseren eerdere leerresultaten van de lerende. Op basis van deze leerresultaten bieden ze een aangepast leerpad dat aansluit op de behoefte en voorkennis van de lerende.
Een ander voordeel van AI is dat het kan helpen inzicht te krijgen in grote hoeveelheden gegevens. De data in een leermanagementsysteem is vaak enorm. Met het stellen van de juiste vragen kan AI alle relevantie informatie voor ons sorteren, combineren en presenteren op een overzichtelijke manier. Dit maakt het gemakkelijker leerresultaten te evalueren of de effectiviteit van een e-learning te meten.
Kort & krachtig
We zien steeds vaker dat er goed nagedacht wordt over in welke vorm een e-learning het beste aangeboden kan worden. Daarbij is steeds vaker de wens om de e-learning kort en krachtig te houden, in plaats van een diepgaande theoretische module aan te bieden. We spreken dan ook wel van een micro-learning. Op deze manier wordt een e-learning makkelijk raad te plegen tijdens de werkzaamheden. Een deelnemer neemt alleen die informatie tot zich die hij op dat moment nodig heeft. Benieuwd naar meer over micro-learning? Bekijk de blog wat is micro-learning.
Gepersonaliseerd leren
Waarom zou je leren wat je al weet? Iedere lerende heeft andere behoeftes en voorkennis en leert op zijn eigen tempo. Met adaptief leren maak je leren gepersonaliseerd en stem je het leerpad af op de lerende. Dit kun je op verschillende manier inregelen.
Bijvoorbeeld met het inzetten van een instaptoets of zelfassessment. Hiermee ontstaat vooraf inzicht in het kennisniveau. Vervolgens kan de juiste informatie aangeboden worden die aansluit op de voorkennis. Onderdelen die al beheerst worden zijn bijvoorbeeld niet verplicht en kunnen overgeslagen worden. Op deze manier ligt de focus in de e-learning op de onderwerpen die nieuw zijn. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat deelnemers alleen meer leren over onderwerpen die voor hen relevant zijn.
Immersive learning
Met immersive learning probeer je zoveel mogelijk de echte wereld naar de digitale wereld te halen. De leersituatie lijkt hiermee zoveel mogelijk op de daadwerkelijke situatie. Dit kan bijvoorbeeld door in de e-learning een deelnemer door een praktijksituatie heen te laten lopen en relevante opdrachten aan te bieden. Ook wordt er bij immersive learning vaak gebruik gemaakt van AR en VR.
Augmented Reality
Bij AR voeg je digitale elementen toe aan de echte wereld. Door het gebruik van een bril, tablet of mobiele telefoon worden buttons met informatie, afbeeldingen, video’s en geluiden toegevoegd aan de fysieke omgeving. Dit maakt informatie gemakkelijker te begrijpen.
Virtual Reality
Bij VR is een compleet virtuele wereld gecreëerd die afgesloten is van de echte wereld. Deze wereld is gemaakt met 360 graden foto’s en/of video’s of door speciale computersoftware. De lerende kan in een veilige VR omgeving oefenen. Hiervoor zet je een VR-bril op.
Onderdeel van een blend
We zien dat e-learning steeds vaker als onderdeel van een blend wordt ingezet. Zo is het heel geschikt ter voorbereiding op een live training. De theorie kun je bijvoorbeeld voor de trainingsdag in e-learningvorm aanbieden, waardoor je op de trainingsdag zelf meer tijd en ruimte hebt voor het oefenen. Ook wordt het in een blend vaak ingezet als naslagwerk of om extra informatie te geven.
Meer weten?
Dit waren de belangrijkste trends van 2024 die wij bij de E-learning Studio hebben waargenomen in de e-learning wereld. Wil je graag meer leren over het ontwikkelen van e-learning? Dan kun je hier meer over leren tijdens onze training Zelf e-learning ontwikkelen.
Ben je op zoek naar toegankelijke e-learningontwikkelsoftware? Kijk dan eens naar het leermanagement systeem van aNewSpring dat wij aanbieden.