Overige
5 onderwerpen die niet in een onboarding programma mogen ontbreken
Stel, je besluit als organisatie aan de slag te gaan met een onboarding programma. Waar begin je dan? De eerste stap is het in kaart brengen van alles wat nieuwe medewerkers willen én moeten weten om hun nieuwe functie goed uit te oefenen. Oftewel: wat is de informatiebehoefte van de nieuwe medewerker? Een aantal onderwerpen zijn daarbij onmisbaar voor ieder onboarding programma, ongeacht de functie van de medewerker. Graag delen we 5 van deze onderwerpen met je.
1. Welkomstboodschap van de manager of directeur
Om nieuwe medewerkers zich meteen thuis te laten voelen, mag een welkomstboodschap van de manager of directeur in het onboarding programma niet ontbreken. Een videoboodschap werkt het beste. Je kunt als manager of directeur bijvoorbeeld ook een digitale rondleiding door het bedrijf geven.
Je kunt de welkomstboodschap het beste al voor de eerste werkdag sturen en zo al een stuk pre-boarding doen. Dan beginnen nieuwe medewerkers niet helemaal blanco aan hun eerste werkdag; iets wat veel mensen niet prettig vinden. Met een dergelijk welkom is de start een stuk minder spannend.
2. Communiceer over de organisatiecultuur en kernwaarden
Stel nieuwe medewerkers in jullie onboarding programma op de hoogte van de gebruiken binnen de organisatie. Zorg ervoor dat ze weten wat jullie visie, missie en doelen zijn, en wat de structuur is binnen de organisatie. Als nieuwe medewerkers merken dat ze zich hiermee kunnen identificeren, is dat de bevestiging dat ze de juiste keuze hebben gemaakt en weten ze zeker dat ze binnen jullie organisatie op hun plek zijn.
3. Voeg een smoelenboek toe aan je onboarding
Het is voor nieuwe medewerkers erg fijn als ze vanaf het begin weten bij wie ze moeten zijn als ze vragen hebben. Wie kan hen helpen met problemen met hun e-mailaccount? En wie weet er meer over die ene klant? Voeg daarvoor een smoelenboek aan jullie onboarding programma toe. Dan weet de nieuwe medewerker meteen wie zijn collega’s zijn en wat ze doen. Het maakt het makkelijker om op ze af te stappen als hij/zij al weet hoe de persoon in kwestie eruit ziet. Zo leren ze collega’s sneller kennen. Een smoelenboek is onmisbaar, omdat samenwerken en het opbouwen van een netwerk binnen organisaties ontzettend belangrijk is.
4. Voeg praktische informatie toe aan je onboarding
Hoeveel vakantiedagen heb ik en hoe neem ik verlof op? Met welke systemen ga ik werken, en hoe verlopen bepaalde processen? Het zijn allemaal vragen die nieuwe medewerkers hebben. Uit onderzoek blijkt dat 73% van de nieuwe medewerkers informatie wil over bedrijfsregels en het beleid. Voeg daarom ook dit soort praktische informatie aan jullie onboarding programma toe. Geef nieuwe medewerkers een buddy, iemand bij wie ze terechtkunnen met hun vragen en zorgen. Onderzoek laat zien dat zo’n 56% van de nieuwe medewerkers hier behoefte aan heeft.
5. Voeg een agenda voor de eerste weken toe
Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar toch denken organisaties er vaak niet aan. Zorg voor een agenda of inwerkschema voor de eerste weken. In het begin komt er veel op nieuwe medewerker af. Dat kan soms overweldigend zijn. Dan is het fijn als mensen door een inwerkschema weten waar ze aan toe zijn.
Voor iedereen gelijk
De 5 onderwerpen hierboven gelden voor alle nieuwe medewerkers, ongeacht hun functie. Daarnaast kun je het onboarding programma uitbreiden met informatie die specifiek is voor de functie van de nieuwe medewerker. Zo heb je een basisdeel wat voor alle medewerkers geldt en een aanvullend deel, specifiek voor bepaalde functies. Zo biedt je alleen díe informatie die de nieuwe medewerker nodig heeft.
Wil je meer weten over het opzetten van een effectief onboarding programma of heb je hulp nodig hierbij? Neem hieronder gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!