![](https://www.hb-training.com/wp-content/uploads/2024/11/Hilde-neutraal-768x768.png)
E-learning algemeen
De e-learning trends van 2025
Elk jaar brengen we in kaart wat de nieuwste e-learningtrends zijn, en ook voor 2025 hebben we weer interessante ontwikkelingen gespot. In deze blog delen we deze graag met je.
Sneller e-learning ontwikkelen door AI
In 2025 maken vrijwel alle e-learning ontwikkeltools op een of andere manier gebruik van AI-toepassingen. Zo kun je nog sneller toetsvragen formuleren op basis van jouw input, afbeeldingen en video genereren, of zelfs outlines van je e-learning samenstellen door alleen het onderwerp, de leerdoelen en een beschrijving van je doelgroep in te voeren. Bij de E-learning Studio zien we dat deze toepassingen het ontwikkelen van e-learning toegankelijker maken voor een grotere groep en we hierdoor sneller en efficiënter kunnen werken. We juichen deze ontwikkelingen dan ook van harte toe.
Tegelijkertijd merken we dat het gebruik van AI een keerzijde heeft. Het kan ons als ontwikkelaars minder creatief en geduldig maken om echt de diepte in te gaan. De output is niet altijd naar wens: soms langdradig, onpersoonlijk of kort door de bocht. Bovendien zien we dat e-learningmodules hierdoor steeds meer op elkaar gaan lijken, wat jammer is als je juist een unieke e-learning wilt ontwikkelen die goed aansluit bij jouw organisatie. De uitdaging is daarom om AI verstandig in te zetten. Wil je hier meer over leren? Meld je dan aan voor ons webinar De kracht van AI in e-learning op 13 februari!
Kort en krachtig leren
Ook in 2025 zien we dat de voorkeur uitgaat naar korte, krachtige e-learningmodules. Het liefst leren we in 15 minuten één ding met een duidelijke opbrengst, in plaats van een uur lang verschillende theorieën door te nemen zonder concreet resultaat. E-learning moet betekenisvol zijn en een goede link hebben met de praktijk. Deze ontwikkeling juichen wij van harte toe.
Heb je een onderwerp dat niet past in een kwartier? Overweeg dan om de e-learning op te splitsen in verschillende onderdelen. Zo kun je toch korte en impactvolle leermomenten bieden. Lees ook onze blog Wat is micro-learning? voor praktische handvatten om er zelf mee aan de slag te gaan.
De werkpraktijk centraal: “In de ochtend leren, in de middag presteren”
In e-learning wordt het steeds belangrijker dat de werkpraktijk centraal staat. De situaties in de e-learning moeten herkenbaar zijn en direct toepasbaar in het dagelijkse werk. Medewerkers zijn minder geneigd om een e-learning te volgen als ze er het nut niet van inzien voor hun praktijk. Hoe je dit voorkomt? Gebruik herkenbare situaties en beelden uit de werkpraktijk en stem het taalgebruik af op de medewerkers in jouw organisatie.
Adaptiviteit: aanpassen aan de gebruiker
Wij krijgen steeds vaker de vraag om e-learningmodules aan te passen aan het niveau van de deelnemer. Waarom zou je leren wat je al weet? Iedere deelnemer heeft andere behoeften en voorkennis en leert in zijn eigen tempo. Met adaptief leren maak je leren persoonlijk en sluit je aan op de leerbehoefte van de deelnemer.
In de praktijk begint adaptiviteit vaak met een instaptest of zelfassessment. Dit geeft inzicht in het kennisniveau van de deelnemer, zodat alleen de informatie wordt aangeboden die aansluit op de voorkennis. Onderdelen die al beheerst worden, zijn niet verplicht om te doorlopen.
Focus op meertaligheid
Veel internationale organisaties kiezen voor e-learning omdat ze snel en op grote schaal kennis kunnen delen. Meertalige modules worden daarom steeds vaker gevraagd. Als je e-learning ontwikkelt in meerdere talen, dan start je het ontwikkelproces vaak net iets anders. Zo moet je een efficiënte werkwijze voor het vertalen bepalen en afbeeldingen kiezen waarin zo weinig mogelijk gebruik gemaakt wordt van tekst. AI-videosoftware wordt daarom in deze situaties steeds vaker ingezet, zodat video’s snel vertaald en aangeboden kunnen worden in een andere taal.
Spelenderwijs leren: gamification
Gamification blijft populair. Het toevoegen van punten, badges, leaderboards of leuke quizvormen maakt leren aantrekkelijker en motiverender. Veel e-learningtools spelen hier goed op in en bieden steeds meer gamification-opties. Zo voelt het leren minder als een verplichting en meer als een uitdaging. Wil je zelf ontdekken hoe je gamification kunt inzetten? Meld je aan voor onze training Zelf e-learning ontwikkelen.
Responsive design
E-learning moet overal en op elk apparaat toegankelijk zijn, van laptops tot smartphones. Voor doelgroepen zonder vaste werkplek – zoals medewerkers met een praktisch beroep, onderweg of een jongere doelgroep – is dit heel belangrijk. Responsive design zorgt ervoor dat wat je maakt op verschillende apparaten afgespeeld kan worden: dus ook in de ontwikkelfase hoeft het niet moeilijk te zijn om hier rekening mee te houden.
Spot jij nog een andere trend?
Heb je nog een e-learningtrend gespot die wij niet hebben genoemd? Laat het ons weten! Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen en trends in de wereld van e-learning.