Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Kennismaking plannen
i-figure

E-learning algemeen

De impact van AI op e-learning. Een interview met E-learning ontwikkelaar Marloes

Marloes werkt inmiddels meer dan twee jaar bij de E-learning Studio. Vers uit de schoolbanken kwam ze het team versterken, boordevol nieuwe kennis en frisse ideeën. Wat ze toen nog niet kon voorzien, is hoe snel kunstmatige intelligentie (AI) een onmisbaar onderdeel zou worden van het werk. In dit interview deelt ze haar ervaringen en vertelt ze hoe AI-tools haar helpen om e-learning naar een hoger niveau te tillen. Benieuwd hoe AI jouw e-learning projecten kan verbeteren? Lees dan snel verder!

Welke AI-tools gebruik je regelmatig in je werk?

Ik maak voornamelijk gebruik van ChatGPT. Deze AI tool helpt me bij het herschrijven of controleren van teksten, het opzoeken van informatie en zelfs bij het bedenken van nieuwe vragen. Als ik vastloop met een tekst, biedt ChatGPT vaak nieuwe inzichten of mogelijkheden, waardoor ik weer verder kan.

Daarnaast werk ik veel met Synthesia voor het maken van video’s. Synthesia biedt enorm veel voordelen: het is snel, aanpassingen achteraf zijn eenvoudig door te voeren, en je hebt geen locatie, camera-apparatuur of extra personen nodig. Mijn laatste project was het creëren van een avatar van mezelf.

Voor ondertiteling van video’s gebruik ik Happy Scribe. Vroeger moest je ondertiteling handmatig maken of uitbesteden, wat veel tijd en geld kostte. Nu wordt dit met één druk op de knop voor je gegenereerd. Dat scheelt enorm.

Vertalingen laat ik doen door Deepl. Hoewel vertaalmachines zoals Deepl en Google Translate al lang bestaan, maken ze tegenwoordig gebruik van AI, wat ze alleen maar krachtiger maakt. Als we een e-learning in het Frans, Spaans of een andere taal moeten ontwikkelen, is Deepl erg handig. We laten de teksten altijd nog controleren door iemand die de taal spreekt, maar dat kost veel minder tijd dan het volledig vertalen.

Ook heb ik geëxperimenteerd met de AI-assistenten in Canva, Adobe en Vyond. Deze gebruik ik niet heel regelmatig, maar ze kunnen in specifieke gevallen zeker handig zijn.

Welke AI-tools kun je echt niet meer missen?

Eigenlijk zijn alle tools die ik nu gebruik onmisbaar geworden. Ze maken het werk een stuk gemakkelijker en sneller.

En als je zou moeten kiezen, welke tool zou je absoluut willen behouden?

Als ik echt moet kiezen, dan zou ik voor ChatGPT gaan. Je kunt deze tool op zoveel verschillende manieren inzetten en voor diverse werkzaamheden gebruiken.

 

“De input die AI geeft is goed bruikbaar, maar ik gebruik het nooit direct zonder er zelf nog aan te sleutelen”

 

Wat doe je liever nog zelf en kan AI niet zo goed als jij?

Uiteindelijk controleer ik alles wat door AI is gegenereerd, en pas ik het vaak nog aan. De input die AI geeft is goed en bruikbaar, maar ik gebruik het nooit direct zonder er zelf nog wat aan te sleutelen.

Waarom is die aanpassing dan nog nodig?

Ik wil er graag mijn eigen draai aan geven. Vaak pas ik teksten aan naar mijn eigen woorden, of ik kort informatie in omdat ik het soms te langdradig vind.

Hoe zie je de toekomst van AI in e-learning?

Ik denk dat het ontwikkelen van e-learning alleen maar makkelijker en sneller zal worden. Ik vraag me wel af in hoeverre dit proces volledig geautomatiseerd kan worden. Het ontwikkelen van e-learning draait namelijk om meer dan alleen het genereren van teksten, afbeeldingen en video’s – ook didactiek speelt een grote rol. Wel denk ik dat leren steeds persoonlijker zal worden en gemakkelijker aangepast kan worden aan de voorkeuren en het tempo van de lerende.

Welke AI-tool moet volgens jou nog uitgevonden worden?

Dat is een lastige vraag, want voor bijna ieder probleem is er al wel een oplossing bedacht. Maar misschien een AI-assistent die mijn e-mails volledig kan beantwoorden, precies zoals ik dat zou doen en met alle kennis die ik bezit. Dat zou handig zijn!

Contact

Kom in contact

Of je nu op zoek bent naar specifieke informatie, een demo wilt plannen, of gewoon wilt brainstormen over mogelijke oplossingen. Laat ons weten hoe we jouw e-learning doelen kunnen helpen realiseren.

"*" geeft vereiste velden aan