E-learning ontwikkelen
E-learning ontwikkelen? Maak gebruik van deze 8 tips!
E-learning is tegenwoordig onmisbaar in elk Learning & Development programma: het is flexibel inzetbaar, snel toegankelijk en plaats- en tijdonafhankelijk.. Maar hoe ontwikkel je zelf een goede e-learning ? En hoe zorg je ervoor dat de deelnemers er het meeste uithalen? In deze blog geven we 8 tips.
1. Sluit aan op de doelen van de deelnemers
Voordat je begint met het ontwikkelen van de content voor een e-learning module het is het belangrijk dat je goed weet wat de deelnemers na het doorlopen van een module moeten weten of kunnen. Zorg daarom dat je inzicht krijgt in de doelgroep en wat zij moeten leren. Probeer zo veel mogelijk aan te sluiten op de praktijk door passende en herkenbare voorbeelden te gebruiken. Hoe? Ga met de deelnemers in gesprek, loop een dagje mee en vraag naar wat zij vinden van het onderwerp.
2. Stippel een traject of ‘reis’ uit
Wanneer je een goed beeld hebt van de doelgroep en de leerdoelen, kun je de module gaan inrichten. Gebruik hiervoor een leerplan waarin je verschillende leerstrategieën opneemt. Breek bijvoorbeeld complexe informatie op in kleinere, behapbare onderdelen en , creëer interactieve opdrachten Maak hierbij ook gebruik van samenvattingen en mini-quizzen tussen de informatie door. Op deze manier blijft de leerstof veel beter hangen en toets de je de kennis op een ontspannen manier. Beschrijf deze ‘reis’ vervolgens in een storyboard zodat je een goed overzicht krijgt van welke content je waar nodig hebt.
3. Van toegankelijk naar complex
Iedere deelnemer is verschillend en er kan daarom een verschil zijn in kennisniveau. In een e-learning houd je hier rekening mee door toegankelijk te beginnen. Dit doe je door niet met het meest ingewikkelde onderwerp te beginnen, maar met de meer toegankelijke onderwerpen. Begin bij de basisprincipes en bouw hier vervolgens op voort. Zorg er daarbij voor dat moeilijke en ingewikkelde termen uitgelegd worden door bijvoorbeeld gebruik te maken van een woordenboekfunctie.
Om ook de deelnemers met meer voorkennis geïnteresseerd te houden bij de basis onderdelen, kun je shortcuts gebruiken zodat zij sneller kunnen doorgaan naar moeilijkere onderwerpen. Op deze manier kan iedereen aanhaken en blijft de leerstof relevant en interessant.
4. Gebruik rijke content
Het kost je als ontwikkelaar natuurlijk de minste tijd en moeite als je content uit instructieboeken en -documenten gebruikt om de e-learning mee te vullen. Maar dat vergroot ook de kans dat je niet inspeelt op de verschillende leerstijlen van de deelnemers, met het risico dat zij voortijdig afhaken. Voor het maken van een kwalitatief goede e-learning is het daarom nodig dat je gebruik maakt van multimedia. Gebruik video, audio, afbeeldingen, infographics, animaties en interactieve oefeningen. Zorg er wel voor dat er geen overdaad ontstaat aan multimedia en blijf toetsen of het de leerdoelen ondersteunt.
5. Kies de juiste technologie
Kies voor het ontwikkelen van de e-learning een tool die past bij jouw organisatie. Heb je weinig grafische ontwerpskills in huis, gebruik dan bijvoorbeeld een tool dat werkt met gebruiksklare templates. Wil je zelf leren hoe je een e-learning kunt maken? Bekijk dan eens onze training. Wanneer je juist over een compleet e-learning ontwikkelteam met verschillende skills beschikt, is het een meerwaarde om een tool te kiezen waarin je veel mogelijkheden hebt om de e-learning modules naar eigen inzicht in te richten. Houd tijdens het ontwikkelen rekening met het device waarop de deelnemer bij voorkeur leert en denk goed na over het momenten waarop je het e-learning traject gaat aanbieden.
6. Sluit aan op verschillende leerstijlen
Mensen leren op verschillende manieren: de één pakt nieuwe informatie makkelijker op via expliciet formeel leren aan de hand van een training, een e-learning traject en een toets. Bij de ander beklijft de stof beter via informeel leren, zoals het bekijken van YouTube-filmpjes of het leren van een collega die iets uitlegt. Voor alle leerstijlen geldt: mensen leren het beste als ze de nieuwe informatie vanuit een ander perspectief kunnen bekijken. Ga je e-learning ontwikkelen, probeer óf tegemoet te komen aan de diverse leerstijlen óf onderzoek welke leerstijl het beste bij jouw doelgroep past.
7. Bied verschillende perspectieven
Deelnemers kunnen nieuwe kennis beter verwerven als ze de leerstof vanuit verschillende gezichtspunten kunnen benaderen. Het is daarom belangrijk dat deelnemers de mogelijkheid hebben om de leerstof in verschillende contexten te leren, oefenen en toe te passen. en. Maak gebruik van verschillende perspectieven door visuele en tekstuele content af te wisselen, maar ook door deelnemers nieuwe inzichten te geven door het inzetten van praktijksimulaties en praktijkvoorbeelden.
8. Combineer e-learning met live training
Eén van de beste manieren waarop je gebruik kunt maken van de kracht van verschillende perspectieven, is door e-learning te combineren met klassikale training of virtual classroom training. Blended-learning biedt deelnemers de mogelijkheid het geleerde écht tot leven te brengen. Het creëert ruimte voor reflectie op de e-learningstof, voor discussie over onderwerpen en thema’s en voor oefenen in de praktijk, bijvoorbeeld via een rollenspel. Door blended learning aan te bieden kunnen deelnemers oefenen in steeds een andere context én het slaat een brug tussen de verschillende leerstijlen.