E-learning ontwikkelen
E-learning ontwikkelen? Vermijd deze 8 valkuilen
Ben je van plan om zelf een e-learning module te ontwikkelen? Fantastisch! Maar wees gewaarschuwd, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Binnen onze E-learning Studio kennen we de uitdagingen als geen ander want wij zijn er ook wel eens ingetrapt. Hier delen we 8 veelvoorkomende valkuilen en geven we onze beste tips om ze te vermijden!
1. Overdaad aan tekst in je e-learning
Het lijkt misschien voor de hand te liggen: vermijd een overdaad aan tekst in je module. Toch komen we nog vaak uitgebreide, tekstuele modules tegen die lang duren. In zo’n geval zou je e-learning net zo goed een geschreven document kunnen zijn.
Het mooie van e-learning is dat je diverse multimedia-elementen zoals beeld, geluid, animatie en film kunt gebruiken. Maak hier daarom ook gebruik van! Combineer dit met beknopte en duidelijke teksten. Op die manier benut je alle mogelijkheden die het te bieden heeft.
2. Onduidelijke structuur en navigatie
Een heldere en logische structuur en navigatie vormen de ruggengraat van elke effectieve e-learning module. Het ontbreken ervan kan deelnemers letterlijk verdwaald doen raken in de module.
Bij de start van je e-learning ontwikkeling is het essentieel om te beginnen met een goed doordacht storyboard of script. Dit vormt de blauwdruk voor je module en zorgt ervoor dat deelnemers een gestroomlijnde en intuïtieve leerervaring hebben. Door vanaf het begin de structuur en navigatie goed uit te denken, voorkom je dat cursisten de weg kwijtraken en moeite hebben om de informatie te volgen. Bij de E-learning Studio is dit een standaard stap in ons ontwikkelingsproces, omdat we geloven dat duidelijke structuur en navigatie de sleutel zijn tot een succesvolle e-learning ervaring.
3. Design ondergeschikt maken aan de inhoud
Een aantrekkelijk design is cruciaal voor succesvolle e-learning. Onaantrekkelijke modules worden snel weggeklikt, hoe goed de inhoud ook is. Investeer in professioneel design en laat de vormgeving over aan een expert. Een goed ontwerp maakt je content niet alleen aangenamer om naar te kijken, maar verhoogt ook de effectiviteit.
4. Verplicht een 100% score
Het afdwingen van een 100% score kan veel frustratie veroorzaken. Het roept de vraag op hoe effectief het is om dezelfde toets of vraag steeds opnieuw te maken. Vaak leidt dit ertoe dat deelnemers lukraak door de module klikken om zo snel mogelijk met de module klaar te zijn.
Vertrouw erop dat deelnemers echt wel willen leren. Als ze ervoor kiezen de module snel door te klikken, ga je dit niet voorkomen door overal een 100% score in te stellen.
5. De e-learning is te lang en niet te pauzeren
Een veelvoorkomend probleem is een te lange module zonder pauzemogelijkheden. Als E-learning Studio adviseren we modules van maximaal 20 minuten. Als een onderwerp meer tijd vereist, verdeel het dan in kortere hoofdstukken. Dit maakt de informatie niet alleen makkelijker te verteren, maar helpt cursisten ook om hun eigen leertempo te bepalen.
Wil je hier echt een pro in zijn? Zorg er dan voor dat een deelnemer een specifiek deel van de module kan inplannen in zijn agenda.
6. Het ontbreekt aan goede feedback
Feedback gaat verder dan het aangeven van het juiste antwoord. Het is van cruciaal belang om duidelijke en inhoudelijke feedback te geven om het begrip te vergroten. Ook als het antwoord dat gegeven goed is.
Onze tip: leg uit waarom een antwoord juist of onjuist is. Als een fout antwoord dichtbij het juiste komt, leg dan uit waarom het nog niet helemaal correct is. Op deze manier leren deelnemers niet alleen wat juist is, maar ook het ‘waarom’ wat hun begrip op een dieper niveau verrijkt.
7. Slechte audio- en beeldkwaliteit
Een slechte audio- en beeldkwaliteit kan de aandacht van de deelnemer afleiden en daarmee de online leerervaring verminderen. Daarbij kan het de deelnemers ook het gevoel geven dat er niet veel aandacht is besteed aan de module, waardoor deze minder serieus genomen kan worden.
Hoe je dit kunt verbeteren? Zorg voor hoogwaardige audio opnamen met een goed verstaanbare voice-over en vermijd achtergrondgeluiden. Kies voor heldere video met een goede belichting om visuele duidelijkheid te waarborgen en gebruik scherpe, goed samengestelde afbeeldingen. Door te investeren in kwaliteit van je audiovisuele middelen verhoog je de betrokkenheid en laat je een professionele indruk achter.
8. Onvoldoende testen van de e-learning
Het niet grondig testen van de module op technische problemen, taalfouten en gebruikerservaring kan leiden tot problemen tijdens het volgen van je e-learning.
Wil je de testfase echt goed aanpakken? Stel dan een testgroep samen, bij voorkeur bestaande uit nieuwe gezichten die niet betrokken waren bij de ontwikkeling. Maak een handige checklist om hen te begeleiden bij het testen en zo te zorgen dat ze niets over het hoofd zien.
Meer weten over valkuilen en tips bij de ontwikkeling van e-learning? Wij brengen jouw skills verder in onze training Zelf e-learning ontwikkelen. Wil je een e-learning module laten ontwikkelen? Check onze 3 simpele stappen waarmee wij jouw module ontwikkelen!