Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Kennismaking plannen
i-figure

E-learning ontwikkelen

Met deze methoden evalueer je de resultaten van je e-learning

Het creëren van een succesvolle e-learning module vergt inspanning en tijd. Maar hoe kun je er zeker van zijn dat deze inspanningen ook echt vruchten afwerpen? Het is van groot belang dat je de effectiviteit van je e-learning regelmatig evalueert. Helaas zien we vaak dat e-learning modules na implementatie niet meer worden aangepast aan veranderingen of aan de feedback van medewerkers. Dit is een gemiste kans, want een e-learning die niet goed aansluit bij de praktijk, verliest zijn waarde.

In deze blog beschrijven we verschillende methoden waarmee je de resultaten van je e-learning kunt evalueren. Zo zorg je ervoor dat je e-learning aansluit bij de behoeften van je medewerkers en up-to-date blijft.

Een veelgebruikte methode om de effectiviteit van opleidingen, en ook e-learning, te evalueren is het evaluatiemodel van Kirkpatrick. Dit model biedt een gestructureerde aanpak waarmee je de impact van een e-learning op vier niveaus kunt meten: reactie, leren, gedrag en resultaat. Elk opeenvolgende niveau is een stukje complexer om in te richten ten opzichte van het vorige, maar is zeker niet minder waardevol. Hieronder lichten we deze vier niveaus toe en laten we zien hoe je deze kunt toepassen op e-learning.

Niveau 1: Reactie – resultaten direct na de e-learning

Dit eerste niveau meet de onmiddellijke reactie van de deelnemers op de e-learning. Dit zegt nog niets over wat ze daadwerkelijk hebben geleerd, maar het geeft inzicht in hun ervaring. Denk aan vragen over de gebruiksvriendelijkheid van de module, of de lengte passend was, en of de inhoud begrijpelijk was. Deze vragen worden vaak verwerkt in een zogenaamde ‘happy sheet’. Deze feedback is waardevol om snel te kunnen inspelen op zaken als vormgeving en gebruikerservaring. Kleine aanpassingen op basis van deze evaluaties kunnen je e-learning direct verbeteren.

Niveau 2: Leren – resultaten tijdens en na de e-learning

Op dit niveau meet je of de deelnemers daadwerkelijk nieuwe kennis hebben opgedaan. In veel e-learning modules gebeurt dit via een toets of kennisquiz aan het einde van de training. Dit geeft een indicatie hoeveel de deelnemer heeft geleerd, maar zegt nog niet alles. Wat we weten is dat nieuwe kennis zonder regelmatige herhaling snel wegzakt.

Een goede manier om dit te voorkomen is door het leereffect periodiek te evalueren. Je kunt bijvoorbeeld elke maand een paar herhalingsvragen sturen naar de deelnemers, gekoppeld aan de inhoud van de e-learning. Dit houdt de kennis actueel en zorgt ervoor dat medewerkers de opgedane kennis blijven gebruiken. Een handig systeem hiervoor is bijvoorbeeld het LMS van aNewSpring, dat deze optie in de MemoTrainer aanbiedt.

Niveau 3: Gedrag – resultaten enkele maanden na de e-learning

Dit is waar het echt interessant wordt. Uiteindelijk is al het leren erop gericht om een gedragsverandering te bewerkstelligen. Stel, je hebt een e-learning over databescherming, dan wil je dat medewerkers na de training bewuster omgaan met gevoelige informatie. Het evalueren van gedragsverandering is echter een stuk lastiger dan het meten van kennis. Dit doe je idealiter door een 0-meting uit te voeren vóór de training en een 1-meting enkele maanden erna. Zo krijg je inzicht hoe de e-learning het gedrag van de medewerkers beïnvloedt.

Een handige aanpak is het gebruik van zelfevaluaties of 360 graden feedback. Hierbij worden ook collega’s gevraagd om feedback te geven over het gedrag van de deelnemer. Hoewel dit niveau van evalueren meer tijd en organisatie vergt, biedt het waardevolle inzichten die je helpen om de training te verbeteren en effectiever te maken.

Niveau 4: Resultaat – impact op de organisatiedoelen

Het laatste niveau van het Kirkpatrick evaluatiemodel kijkt naar het grotere plaatje: draagt de e-learning bij aan de organisatiedoelen? Stel, je hebt een e-learning ontwikkeld om de verkoopvaardigheden van je sales team te verbeteren, en je hebt als doel om de omzet met een bepaald percentage te verhogen. Dit niveau helpt je om te bepalen of de e-learning inderdaad heeft bijgedragen aan het behalen van die doelstelling.

Het meten van resultaten kan soms ingewikkeld zijn, omdat niet alle effecten direct meetbaar zijn. Maar door duidelijk te definiëren wat je wilt bereiken met de e-learning, kun je gerichter evalueren of de training bijdraagt aan het succes van je organisatie. Wil je hier een praktijkvoorbeeld over lezen? Kijk dan naar ons praktijkcase van KPN.

Niveau 5: Return on Investment (ROI)

Tegenwoordig wordt er ook nog een vijfde niveau aan het Kirkpatrick model toegevoegd: Return on Investment (ROI). Dit niveau focust op de financiële impact van de e-learning. Hoeveel heeft de e-learning gekost en wat heeft het opgeleverd? Dit kan lastig zijn om precies te berekenen, maar het is wel een belangrijke factor voor organisaties die willen weten of de investering in e-learning zichzelf terugverdient. In principe bereken je de ROI door de opbrengsten van de training te vergelijken met de investering. Dit geeft je een duidelijk percentage dat laat zien of de investering rendabel was. Wil je hier meer over weten, lees dan onze blog over slim investeren.

Conclusie

Evalueren is een essentieel onderdeel van het succes van je e-learning. Als je dit nog niet doet, is het absoluut de moeite waard om er mee te beginnen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn; je kunt prima starten met het eerste niveau van het Kirkpatrick model: het meten van de reactie van de deelnemers. Dit is een laagdrempelige manier om snel inzicht te krijgen in hoe je e-learning wordt ervaren en waar je direct verbeteringen kunt aanbrengen.

Door te beginnen met eenvoudige evaluaties creëer je een basis waarop je kunt voortbouwen. Na verloop van tijd kun je steeds meer niveaus toevoegen, afhankelijk van de doelstellingen van je e-learning. Het belangrijkste is dat je ergens begint, want elke vorm van evaluatie zorgt ervoor dat je e-learning relevanter, effectiever en waardevoller wordt voor zowel je medewerkers als je organisatie.

Wil je meer leren over hoe je effectieve e-learning modules kunt ontwikkelen en evalueren? Kijk dan eens naar onze training Zelf e-learning ontwikkelen.

Contact

Kom in contact

Of je nu op zoek bent naar specifieke informatie, een demo wilt plannen, of gewoon wilt brainstormen over mogelijke oplossingen. Laat ons weten hoe we jouw e-learning doelen kunnen helpen realiseren.

"*" geeft vereiste velden aan