Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Kennismaking plannen
i-figure

Tools en systemen

Zo zet je jouw eigen online academy op

Wil je een online academy opzetten voor jouw organisatie? Dan is de eerste stap het kiezen van een geschikt leermanagementsysteem (LMS), eventueel in combinatie met aanvullende ontwikkelsoftware voor e-learning. Er zijn tegenwoordig honderden LMS'en en e-learning platforms op de markt. In deze blog helpen we je met een praktisch stappenplan voor het vinden van een eigen online academy die past bij waar je naar op zoek bent.

Waarom heb je een LMS nodig?

Tja, dat klinkt leuk een LMS. Maar kun je jouw e-learningmodules niet gewoon via een website aanbieden? In theorie wel, maar een LMS pakt het aanbieden van e-learning veel professioneler aan. Het is een afgeschermde leeromgeving waarin medewerkers, klanten of partners met een persoonlijk account inloggen en toegang krijgen tot de e-learning die voor hen klaarstaat. Daarbij kun je in een LMS vaak ook e-learning bouwen, waardoor je geen aanvullende e-learningontwikkelsoftware nodig hebt. Je kunt precies volgen wie wat heeft afgerond, automatisch certificaten uitreiken, en leerpaden toewijzen per doelgroep. Wil je hier meer informatie over? Lees dan onze volgende blog: 6 redenen waarom je een e-learning beter kunt aanbieden in een LMS

Stappenplan voor het kiezen van je online academy

Stap 1: Maak een duidelijke wensenlijst

Voordat je jezelf verliest in allerlei offertaanvragen en demo’s van verschillende e-learningplatformen, is het belangrijk om eerst je wensen en eisen in kaart te brengen.

Denk hierbij aan:

  • Kun je in het LMS zelf e-learning ontwikkelen? Of werk je liever met auteurssoftware zoals van Articulate Storyline?
  • Ondersteunt het LMS standaarden zoals SCORM, xAPI of LTI?
  • Welke rapportages wil je kunnen draaien (bijvoorbeeld voortgang, scores, tijdsbesteding)?
  • Is koppeling met andere systemen nodig, zoals met het HRM of CRM systeem?
  • Kan het systeem aangepast worden in je huisstijl?
  • Is het platform geschikt voor mobiel leren?
  • Ondersteunt het LMS meerdere talen?
  • Hoe belangrijk is toegankelijkheid ?

Betrek zo nodig ook je ICT-afdeling en bepaal samen wat de ‘must-haves’ en ‘nice-to-haves’ zijn. Dat maakt vergelijken straks een stuk eenvoudiger.

Wij hebben een template gemaakt om je te helpen met het opzetten van een duidelijke wensenlijst: Template vergelijken LMS’en

Stap 2: Onderzoek verschillende platformen

Nu je weet wat je zoekt, kun je gericht systemen onderzoeken. Vraag je netwerk naar de systemen die zij gebruiken, google naar e-learning platformen of raadpleeg e-learning experts. Denk bij je selectie ook aan de doelgroep: sommige LMS’en zijn meer gericht op intern gebruik, andere juist op het verkopen van online curssussen. Bekijk ook of je klein kunt beginnen en later kunt opschalen. Dat geeft flexibiliteit, zeker als je academy in fases wordt opgezet.

Wij kunnen je meer vertellen over het LMS van aNewSpring. Benieuwd naar dit LMS? Ga naar: Op zoek naar een e-learning systeem

Stap 3: Test het LMS met je eigen content

Vraag een demo-account aan en test het LMS met een klein stukje eigen content. Zo ontdek je niet alleen hoe het systeem technisch werkt, maar ook hoe het er uit komt te zien. Maak bijvoorbeeld een mini-module met tekst, video, een oefenvraag en visuele elementen. Zo kun je goed beoordelen of het systeem gebruiksvriendelijk is, zowel voor ontwikkelaars als deelnemers. Ook maakt dit het vergelijken van de systemen gemakkelijker. Kijk ook naar zaken als mobiele weergave, laadsnelheid en de gebruikerservaring. Vergeet niet te testen hoe makkelijk het is om later iets aan te passen of toe te voegen.

Let verder niet alleen op de technische specificaties, maar kijk ook naar de communicatie en ondersteuning van de leverancier. Een goede relatie en klik met de leverancier is vaak net zo belangrijk als de technische mogelijkheden van een systeem.

Stap 4: Vraag referenties op

Ga op zoek naar referenties van organisaties die al met het LMS werken. Vaak krijg je via hen een eerlijker en realistischer beeld dan via de leverancier zelf. Vraag bijvoorbeeld waarom zij voor dit systeem hebben gekozen, wat goed werkt, maar ook waar ze tegenaan liepen. Als je de kans krijgt: log een keer in als deelnemer bij een andere organisatie om te ervaren hoe het platform eruitziet in de praktijk.

Stap 5:  Kies je LMS en start met je online academy

Na het doorlopen van deze stappen heb je een stevig fundament gelegd. Je weet nu wat je nodig hebt, welke systemen passen en wat de praktijkervaringen zijn. Stel je keuze niet te lang uit. Het perfecte LMS bestaat niet. Wat telt, is dat je een platform kiest dat bij je past en waarmee je kunt starten. Plan voldoende tijd in voor de inrichting, contentontwikkeling en communicatie richting deelnemers. Begin eventueel met een pilotgroep om te testen en optimaliseren voor je groots live gaat.

Klaar om te starten? Wij denken graag met je mee

Wil je sparren over het opzetten van je eigen online academy of hulp bij het selecteren van het juiste LMS? Plan vrijblijvend een gesprek in met een van onze e-learning experts: Plan een adviesgesprek

Contact

Kom in contact

Of je nu op zoek bent naar specifieke informatie, een demo wilt plannen, of gewoon wilt brainstormen over mogelijke oplossingen. Laat ons weten hoe we jouw e-learning doelen kunnen helpen realiseren.

"*" geeft vereiste velden aan