Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Plan adviesgesprek
i-figure

Tips en tricks

5 L&D thema's om maximaal rendement uit je leeroplossing te halen

De digitale transformatie verandert de manier waarop mensen leren. Technologie maakt online leren toegankelijker en bedrijven kiezen vaak voor een individuele en ‘on demand’ aanpak. De vraag naar meetbaar rendement van leertrajecten groeit. In dit blog bespreken we 5 L&D thema's die zorgen voor maximaal rendement uit je leerinvesteringen.

1. Persoonlijk en adaptief leren

Iedereen leert op een andere manier en op zijn eigen tempo. Het is dan ook niet gek dat persoonlijk en adaptief leren een topprioriteit is van learning and development managers. Hoe beter een leertraject aansluit bij de leervoorkeuren en werkrealiteit van de deelnemer, hoe effectiever het traject is. Een sales medewerker van de binnendienst heeft bijvoorbeeld andere vaardigheden nodig dan een verkoper van de buitendienst. Met een gepersonaliseerde aanpak zorg je ervoor dat de inhoud en het materiaal van een leertraject optimaal is afgestemd op de deelnemer en zijn dagelijkse werkzaamheden en uitdagingen. Dit maakt het voor de lerende ook makkelijker om de geleerde kennis en vaardigheden in te zetten in de praktijk. Ga nog een stapje verder door het programma ook adaptief te maken. Hierbij vormen de huidige kennis en vaardigheden van de deelnemer de basis voor het leertraject. De training richt zich vervolgens specifiek op die onderdelen die aandacht nodig hebben. Zo’n gepersonaliseerde aanpak is niet alleen heel effectief, maar is bovendien ook prettig voor de deelnemer zelf.

2. Sociaal leren

Social learning is bepaald geen nieuw fenomeen. In een onderzoek uit 2016 gaf 93% van de organisaties al aan kennisdeling binnen het bedrijf te willen ondersteunen. Dankzij de opkomst van sociale netwerken speciaal voor bedrijven hebben medewerkers nu ook een goed platform om best practices uit te wisselen. Er zijn twee ontwikkelingen die social learning ook in de komende jaren een belangrijk topic maken voor learning and development managers:

  • Werknemers zijn steeds vaker verspreid over fysieke locaties. Om de afstand tussen medewerkers te overbruggen kan een intern social media platform een belangrijke rol spelen bij het makkelijk uitwisselen van ideeën.
  • Het aandeel van millennials binnen bedrijven groeit hard. Deze millennials zijn opgegroeid met social media en verwachten dat ze ook in hun werk gebruik kunnen maken van de tools waar ze zo vertrouwd mee zijn.

Sociaal leren vereist echter meer dan een goed social network platform. Je hebt een bedrijfscultuur nodig waarin samenwerking wordt gestimuleerd en is ingebakken in de dagelijkse werkzaamheden. Met de juiste mindset en goede technologie pluk je als organisatie optimaal de vruchten van samenwerkend leren.

3. Mobiel leren

Het smartphonegebruik heeft wereldwijd een vlucht genomen. Nu al is meer dan de helft van al het dataverkeer mobiel en dit aandeel zal alleen maar toenemen. Logischerwijs komt de smartphone ook mee de werkvloer op. Medewerkers gebruiken hem bij dagelijkse werkzaamheden en dat biedt uitdagingen, maar ook kansen voor learning and development. De populariteit van mobile devices en de ‘always on’ mentaliteit zorgen ervoor dat flexibel en mobiel leren cruciaal zijn. Anyplace, anytime, any device wordt steeds meer gezien als de standaard. Aan jouw organisatie de taak om deze nieuwe manieren van leren te faciliteren. Met digitale leervormen die altijd beschikbaar zijn en content die geschikt en geoptimaliseerd is voor mobiele schermen.

4. Microlearning

De opkomst van de smartphone heeft ook een nadeel: onze gemiddelde aandacht spanne is enorm gedaald. Tel daarbij op dat medewerkers het vaak ontzettend druk hebben en je snapt waarom het belangrijk is om leermateriaal aan te bieden in kleine, hapklare brokjes. Kortere cursussen, verdeeld over meerdere segmenten, met beknopte en makkelijk te onthouden content zoals korte video’s of quizzen. In combinatie met mobiel geeft microlearning deelnemers de mogelijkheid om in hun eigen tempo te leren, waar en wanneer ze dat zelf willen. Zo doen ze waardevolle kennis op, zonder dat ze hun werkzaamheden langdurig moeten onderbreken. Met een simpele en gepersonaliseerde aanpak waarin lesstof herhaald wordt met behulp van verschillende media en technologie, zorg je dat deelnemers het geleerde makkelijker kunnen onthouden. Bedenk wel dat microlearning slechts een onderdeel is van een bredere learning and development strategie. Ga op zoek naar een goede balans tussen uitgebreide (praktijk)trainingen en korte, aantrekkelijke lesstof.

5. Meetbare waarde

Als er één ding belangrijk is voor je learning and development strategie dan is het wel de meetbaarheid van leertrajecten. Er is binnen organisaties steeds meer aandacht voor de uitkomsten en de effectiviteit van leerprogramma’s. En dan gaat het niet alleen over participatiecijfers maar over de werkelijke impact van leerprogramma’s op bedrijfsresultaten. Wat is de ROI van een training en hoe draagt het bij aan belangrijke KPI’s? Gelukkig maakt de technologie van tegenwoordig het mogelijk om het effect van een leertraject te meten. Dit inzicht maak het bovendien mogelijk om trajecten bij te sturen en te optimaliseren. Stel vooraf duidelijke en meetbare doelen op en toon de werkelijke waarde van het learning and development programma aan.

Toekomstbestendige leeroplossingen

Bovenstaande trends spelen een belangrijke rol in jouw learning and development strategie. De leeroplossingen die je kiest moeten aansluiten op de veranderende manier van leren en optimaal gebruik maken van nieuwe technologische mogelijkheden. Een voorbeeld van een toekomstbestendige leeroplossing is blended learning. Hierbij worden verschillende leervormen gecombineerd om voor elke deelnemer het ideale leerpad te creëren. Zo maak je effectieve leertrajecten met een maximaal leerrendement. Wil je meer weten over blended learning? Download dan onze whitepaper.

Contact

Meer weten? Neem contact met ons op

Vragen of nieuwsgierig geworden naar wat HBtraining voor jou kan betekenen? Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek! Voor vragen zijn wij bereikbaar op werkdagen tussen 8:30 en 22:00 uur.

"*" geeft vereiste velden aan