Onboarding
Zo zet je een effectief onboarding programma op
Een goede onboarding is cruciaal in een krappe arbeidsmarkt. Hoe zorg je dat nieuwe medewerkers snel productief zijn, zich welkom voelen en bijdragen aan je doelen? In dit artikel ontdek je hoe een effectief onboarding programma met blended learning een gestandaardiseerd, meetbaar én persoonlijk traject biedt.
Schets een compleet leertraject
Om zeker te weten dat alle nieuwe medewerkers een toereikende en gelijkwaardige inwerkperiode krijgen, is het belangrijk om een volledig onboarding programma op te zetten. Een informeel en ongestructureerd proces zonder duidelijke planning is verspilling van je tijd en geld. Bovendien geef je zo niet bepaald een goede eerste indruk af aan de nieuwe medewerker. En wat heeft dat voor invloed op zijn of haar motivatie? Een goed ontwikkeld en formeel onboardingproces heeft dan ook de volgende doelen:
- Betrokkenheid en behoud van medewerkers;
- Medewerkers enthousiast maken voor de organisatie en hun plek daarin;
- Snellere ontwikkeling van competenties en zo een snelle bijdrage kunnen leveren aan de te behalen team- of bedrijfsdoelstellingen;
- Compliance en borging van processen.
In het programma is aandacht voor de organisatie als geheel: de bedrijfsstrategie, normen en waarden, bedrijfscultuur en omgangsregels. Daarnaast ligt de focus op de plek van de nieuwe medewerker in de organisatie en hoe zij kunnen bijdragen aan succes. Een goed onboarding programma is gebaseerd op zowel brede bedrijfsdoelen als functiegerelateerde doelen. Bekijk bij elk doel wat de beste leermethode is om de doelstelling te behalen.
Maak efficiënt gebruik van e-learning
In het klassieke introductieprogramma zijn nieuwe medewerkers voor de benodigde informatie vaak sterk afhankelijk van andere collega’s. In de praktijk kunnen ze dan vaak lang wachten, want iedereen is druk druk druk. Met behulp van online leermateriaal hebben starters gemakkelijk en op elk moment toegang tot de informatie die ze nodig hebben. E-learning helpt je om grote hoeveelheden informatie op een snelle en aantrekkelijke manier over te brengen. Interesse in het opzetten van een e-learning? Lees er hier alles over. Je kunt e-learning modules op verschillende manieren inzetten in het onboarding programma:
- Verbondenheid creëren: zorg dat nieuwe collega’s zich snel onderdeel voelen van de organisatie. Met korte welkomvideo’s of een interactieve tijdlijn met belangrijke mijlpalen laat je zien waarom jouw organisatie zo’n fijne werkplek is.
- Bedrijfscultuur overbrengen: geef nieuwe medewerkers een goed beeld van werken binnen jouw organisatie. Case studies of filmpjes waarin medewerkers vertellen over de organisatie helpen bij het creëren van een positieve houding.
- Vaardigheden aanleren: maak duidelijk wat er in de praktijk van de starter wordt verwacht en focus daarbij op de uitkomsten en vaardigheden. Met behulp van simulaties, scenario’s en interactieve oefeningen leer je hen over de specifieke processen en materialen waar ze in de praktijk mee gaan werken.
- Performance support: zorg dat medewerkers te allen tijden toegang hebben tot ondersteuning. Bied compacte en specifieke leermodules aan die aansluiten bij de werkelijke werkcontext. Het leermateriaal moet altijd en overal beschikbaar zijn, ook op de smartphone.
Je kunt je onboarding online heel goed vorm geven. E-learning biedt tal van mogelijkheden voor aantrekkelijk en interactief lesmateriaal, denk bijvoorbeeld aan polls en quizelementen. Op deze manier creëer je betrokkenheid en geef je medewerkers de mogelijkheid om hun eigen voortgang te monitoren.
Breng theorie tot leven in live training
E-learning is een waardevolle toevoeging aan je onboarding programma; voor starters is het fijn om de nieuwe informatie in hun eigen tempo op te kunnen nemen. Om de puntjes op de i te zetten vul je e-learning aan met live training. Een face to face training helpt medewerkers om de theorie die ze hebben geleerd te vertalen naar de praktijk. Want pas als je het geleerde echt zelf gaat oefenen komt het tot leven. De combinatie met e-learning zorgt er voor dat je klassieke training een stuk efficiënter in kunt zetten. Plan de training op een slimme plek in het leertraject en zorg voor de nodige voorbereiding en herhaling in digitale modules. Aan de hand van de resultaten van het e-learning traject kun je de inhoud van de training aanpassen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld extra aandacht geven aan onderwerpen die lastig blijken. Zo haal je dus meer rendement uit de live trainingen.
Meten is weten
In een e-learning traject kun je met behulp van een Learning Management Systeem (LMS) de voortgang en resultaten van het onboarding programma meten. Dit is in verschillende opzichten handig. Zo weet een leidinggevende precies waar de nieuwe medewerker staat in het leerproces, wat goed gaat of waar hij extra aandacht nodig heeft. Hij of zij kan dan heel gericht coachen of bijsturen. Soms is het ook noodzakelijk aan te kunnen tonen dat bepaald beleid wordt geborgd. Denk bijvoorbeeld aan de wet- en regelgeving in de financiële sector of een bepaalde bereidingswijze van voedingsmiddelen in de horeca. En voor HR of de Learning & Development verantwoordelijke levert de data waardevolle inzichten op over het onboarding programma. Met behulp van die inzichten kun je het programma verder optimaliseren en bijsturen waar nodig.
Efficiënte onboarding met blended learning
Een onboarding programma vraagt om een gestructureerde maar toch persoonlijke manier van kennisoverdracht. Een blended learning oplossing biedt precies dat. Met de e-learning component bespaar je kosten en maak je het mogelijk om leeracties te monitoren en borgen. Tegelijkertijd zorgen de klassikale trainingen ervoor dat nieuwe medewerkers de stap weten te zetten van ‘kennen’ naar ‘kunnen’. Deze mix van online en offline leeractiviteiten zorgt voor een effectieve en krachtige leerervaring waarmee je jezelf vanaf dag één positief op de kaart zet als werkgever.